HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Goed gevulde velden en hoge verwachtingen voor vijftiende editie Delta Lloyd ONK

Vrijdag 15 september 2017 start de vijftiende editie van het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap (Delta Lloyd ONK). Ruim 300 boten verschijnen aan de start, verspreid over 15 klassen. In twee klassen wordt gestreden om plaatsing voor het Jeugd WK, en naast zeilen is er op de kant ook weer veel gezelligheid met eten, drinken en muziek.

De Nederlandse kampioenschappen worden gevaren in de Finn, Laser Standard en Radial, Yngling, J22 en F18. Bij de Finn wordt het een leuke strijd, de deelnemers moeten het opnemen tegen Nicholas Heiner, die afgelopen weekend nog de bronzen medaille won op zijn eerste Wereldkampioenschap in deze klasse. Vorig jaar deed hij ook mee aan het Delta Lloyd ONK, ook toen was hij een lastige tegenstander. Met het hele weekend alleen maar eentjes, krijgt hij de tweede dag door een foute start twee zwarte vlaggen. Het resultaat is 60 punten bij zijn totaal score opgeteld. Hein van Egmond pakt daarop de leiding over en wint het evenement. Hij zal er dit jaar op gebrand zijn opnieuw de Nederlandse titel te winnen.

Veld Contender groeit

Het veld van de Contenders groeit enorm, vorig jaar haalden ze nog geen 20 deelnemers. Inmiddels staat de teller al op 28, het is tevens de klasse met de meeste internationale zeilers. Hierbij is voormalig Wereldkampioen Antonio Lambertini uit Italië zeker een van de favorieten. Hij heeft dit jaar alleen al de titel in eigen land, Duitsland en Frankrijk weten te bemachtigen. Hij zal het met name lastig krijgen met meervoudig Nederlands kampioenen Dirk Lafleur, Rene Heijnen en regerend kampioen Paul Verhallen. De klasse is daarnaast zeer vereerd de Women World Champion onder de deelnemers te rekenen: Jacqueline Rufenacht uit Zwitserland.

Ook het veld van de RS500 groeit, zij tikken nu de 20 deelnemers aan, hieronder regerend Klasse Kampioen Anneke Kikkert. Zij zal zeker een nieuwe gooi naar het kampioenschap te doen. Kielboten SB20 en Melges 24 kennen een kleiner veld. De competitie in deze klassen is daarom niet minder sterk, integendeel zelfs. Bij de SB20 kijkt iedereen naar Marco van Driel, vorig jaar voer hij continu vooraan in het klassement. Ook dit jaar gaat hij voor een zelfde overwinning, al zal iedereen in zijn klasse erop gebrand zijn hem te verslaan.

Strijd tussen regerend Nederlands kampioen en Wereldkampioen in J22

In de J22 verwachten we een flinke strijd tussen Jean-Michel Lautier en Nic Bol. Jean-Michel en zijn bemanning wint de afgelopen jaren keer op keer de jaarranking prijs in de klasse, ook heeft hij enkele NK’s en klassenkampioenschappen al op zijn naam staat. Nic heeft in het verleden jarenlang actief meegevaren in de klasse, dit jaar stapte hij opnieuw in om het Wereldkampioenschap in Nederland mee te varen. In juni 2017 bekroonde hij zichzelf tot wereldkampioen, nu is het de vraag of ze het seizoen mooi kunnen afsluiten met een Nederlandse titel.

Grootste veld in de Lasers
Zoals vanouds hebben de Lasers weer de grootste velden. Bij de Laser Radiaal staan er zelfs 49 deelnemers ingeschreven! Hieronder ook Maxime Jonker, de winnaar van vorig jaar in deze klasse. Zij is momenteel op weg naar de Olympische Spelen in Tokyo, hiervoor gaat ze de strijd met Marit Bouwmeester aan. In de Radiaal zien we ook een aantal nieuwkomers die vorig jaar nog in de Laser 4.7 voeren. Hieronder Finn Holtrop en Annabelle Westerhof, zij zaten vorig jaar nog in een strijd om de eerste plaats. De Radiaal zeilers strijden ook om selectie voor het Jeugd WK in december. De Laser Standaard levert weer een aantal bekende namen op, waaronder Cesar Sierhuis, Eric-Jan Westerhof en Sierk-Jan ter Haar.

Jeugdteam bij de Yngling
De Yngling heeft dit jaar een Wereldkampioenschap in eigen land gehad. Veel van deze deelnemers zien we nu in Medemblik terug. Hieronder het team onder leiding van Maarten Jamin, zij eindigden vierde op het wk. Jan Deen en zijn team eindigden hier op een zesde plaats, zij zullen erop gebrand zijn nu de Nederlandse titel te behalen.

F18 start zaterdag
De F18 catamarans komen pas op zaterdag in actie. Een nieuwkomer in deze klasse is Jolbert van Dijk. We kennen hem al als 49er zeiler en Moth zeiler, ook zagen we hem bij de Team Heiner Talents in actie. Dit jaar is hij actief in de F18, hoewel hij ook regelmatig nog andere klassen bevaart. Tijdens het Wereldkampioenschap in Denemarken bewees hij al zijn kwaliteiten samen met Frank de Waard. Een nette derde plaats maakt hen een team om naar uit te kijken komend weekend in Medemblik. Andere namen om op te letten vanwege goede prestaties in het verleden zijn onder andere vader en zoon Van Dam en de Belgische Francis Proot. 

Hongkong aanwezig bij 49ers
Bij de 49ers zien we een deelnemer van ver, vanuit Hongkong komt Ka Ho Cheung. Eerder dit jaar zagen we hem al in Medemblik tijdens de Delta Lloyd Regatta, bekend met het water is hij dus al. Een deel van Team Delta Lloyd en de Talentploeg staat ook ingeschreven, zij kennen Medemblik op hun duimpje, dus zullen hier zeker voor de prijzen gaan. Voor de 29er is het evenement ook onderdeel van de selecties van het Jeugd WK in december. Een laatste spectaculaire klasse is de Moth. Deze vliegende bootjes zijn voor de derde keer onderdeel van het Delta Lloyd ONK. Een bescheiden veld, maar wel met grootste zeilervaring. Uit Duitsland komt Sven Kloppenburg, oud Europees Moth kampioen. David Smithwhite heeft zijn palmares verdiend in onder andere de FD, zijn ‘oude’ dag maakt hij nu vol met full-time Moth zeilen. De man om komend weekend in de gaten te houden is Roald Verschuure, een vakkundig zeiltrainer die ondertussen al vele zelf gemaakte upgrades op zijn mach 2 heeft geïnstalleerd.

Matchracers opnieuw onderdeel van Delta Lloyd ONK
Sinds vorig jaar maakt ook het Open Nederlands Kampioenschap Matchracen onderdeel uit van het Delta Lloyd ONK. Hier zien we Dirk-Jan Korpershoek met zijn team terug, hij won vorig jaar het evenement. Een grote concurrent krijgt hij dit jaar in Team Dutch Wave met schipper Jelmer van Beek: ‘’We hebben een goede zomer gehad met drie buitenlandse evenementen waarvan we er twee wonnen en één keer zilver haalden. Deze goede flow nemen we mee naar Medemblik waar we onze eerste Nederlandse titel hopen te halen. Maar het verleden biedt geen garantie. Iedereen begint weer op nul en het enige wat telt is het winnen van de laatste wedstrijd in de finale. Ik kijk ernaar uit.’’

Bekijk alle inschrijvingen hier
Volg de races live via #DLODC17

Bron: http://www.deltalloydonk.org/2017/09/12/goed-gevulde-velden-en-hoge-verwachtingen-voor-vijftiende-editie-delta-lloyd-onk/