HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Benelux wedstrijd Scharendijke 14 & 15 augustus 2021

 

Ondanks manhaftige oproepen van Vincent, bleef het aantal aanmeldingen beperkt en met nog last minute afvallers voeren we uiteindelijk met zes Contenders het Grevelingen op: Enno, Paul, Arjen, Bart, Vincent en ik. Om het ons wat lastiger te maken, lieten ze ons starten met de Musto Skiffs en ja die gaan sneller dan een Contender en dat maakte de pin start wat ‘lastiger’. Op zaterdag hadden we mooi zonnig weer met zo’n 10 tot 12 knopen, vaak net niet genoeg om voluit te hangen voor de zwaargewichten onder ons. We hebben de vier geplande wedstrijden gezeild met 3 verschillende winnaars. Een voor Paul, een voor Bart en twee voor Enno, die in de tussenstand aan het kortste eind trok. Maar niet ver daarachter werd ook strijd gevoerd. De verschillen waren ook door de relatief korte baan, niet al te groot.

 

Op de tweede wedstrijddag begonnen we met zo’n 12 knopen maar in de loop van de middag ging dat naar zo’n 18 knopen. In de eerste pot moest Paul flink aan de bak (en zijn babystag wat losser zetten!) om Enno en Arjen voor te blijven. Maar in de 2e race misten we plots 2 boten. Enno had een gebroken roerpen en Arjan had schade aan zijn zwaard. Met de aantrekkende wind had Paul jammer genoeg niet veel tegenstand meer te duchten. Bart, Vincent en ik hadden vooral op de voordewindse rakken en bij de benedenboei een paar mooie duels. En dan voer er ook nog een Belgisch eskader Snipes, een vrij traag en onooglijk tweepersoons bootje waar je bijna staand overstag mee kan maar waar kennelijk heel tactisch in wordt gezeild (bron: wikipedia). Om niet te lang uit te weiden; ik heb me 2 keer verslikt bij de ronding van de laatste benedenboei in een kluwen Snipes en dat koste me nog 2 plaatsen en een pot gelcoat.

Maar niet getreurd, het mooie van de Benelux is dat je na de wedstrijd nog een toetje krijgt en in dit geval een half uur aan de wind planeren op een van de mooiste binnenwateren van Nederland om in de haven te komen. Voor mij had de middag nog iets in petto. Ik was net de smalle havenmond ingevaren toen mijn mast naar achteren viel. De voorstagterminal was in de mast afgebroken. Gelukkig kon ik rustig naar een steiger drijven en heb daar mijn mast afgekoppeld zonder extra schade. En de laatste 200 meter naar de helling kreeg ik nog een sleep van onze kleine broeder de Laser. Een mooi einde van een prachtig zeilweekend.

Bij de prijsuitreiking (Paul 1 en Bart 2) werd een oproep gedaan om volgend jaar de 50ste Beneluxwedstrijden in grote getalen bij te wonen. Voor die gelegenheid wordt het een 3 daags evenement van 12 t/m 14 augustus. En dat wordt gelijk een mooie generale voor ons EK een week later op de Attersee in Oostenrijk.

 

Kees Storm NED 2497