HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Zeeland regatta verslag

Het hevige spammen van Vincent en Kees voor DE wedstrijd op hun thuiswater, resulteerde in 8 Contenders uit de 4 windstreken. Het was een blij weerzien met Jacqueline, en door de deelname van Huib werd de gemiddelde leeftijd flink naar beneden getrokken. Het beloofde een mooi WE te worden, met zon, mooie bootjes, en zeker op zaterdag een voorspelde 14-15kn.

De Zeeland Regatta richt zich voornamelijk op jonge zeilertjes, allemaal flink omgeven door coaches en ouders, en met uitgebreide briefings bij het begin van de dag. Het zicht van een Contender tussen de Optimistjes en Cadetjes deed wel menig blik nieuwsgierig afdwalen (“Meneer, ga je in trapeze moeten staan?”), misschien zit er ergens een nieuw Contender talent tussen?

De wedstrijdjes werden gehouden op een trapezium, met een korte reach, en 3 rondjes op de outerloop. Geen mega afstanden, maar lekker kort en veel maneuvers, mooi getimede toertjes van 45 minuten. Prima werk van het RC!

Het veld werd gedeeld met Snipe, Yngling, Feva, Aero en een paar ILCA (Lasers voor de oudere lezers), wat extra aandacht vroeg. Alhoewel er outer- en inner-loops waren, kwamen - zeker bij minder wind - de velden behoorlijk dicht bij elkaar, en in ‘ons’ vaarwater. Hier rekening mee houden was noodzakelijk, maar soms was de confrontatie onvermijdelijk, en beslissend in het verloop van de wedstrijd.

Zaterdag stond er dus een flinke bries, die zich de 3de race wat inhield, om dan in de 4de nog eens goed uit te halen (richting 18kn in vlagen volgens de lokale waarnemingen). Mijn starten waren belabberd, maar voor de rest ging het redelijk voor deze windcondities. Rene en ook Kees voelden zich duidelijk in hun nopjes, en lagen meestal (altijd?) flink voor op de rest van de vloot, die verder redelijk compact bleef zeilen. Kees dacht zelfs even om nog een extra toertje te varen in race2, bedacht zich op tijd, maar het koste hem toch 2 plaatsen.

Robert toonde regelmatig dat je hem niet uit het oog mag verliezen, en had een zeer mooie 2de race. Ook Andrea voelde zich beter in zijn sas bij deze wind, de lichte briesjes zijn duidelijk niet zijn favoriete onderdeel. Voor Jacqueline was het een te bruusk begin na een lange periode zonder Contender, en ging aan de kant voor de laatste race. Huib had dan weer af te rekenen met een loskomende voorlijksleuf, waardoor ook hij aan de kant moest. Moe maar tevreden gingen we terug naar de kant. Gelukkig waren de andere klassen nog aan het varen, waardoor het rustig aanleggen was aan het pontonnetje aan lager wal (ik heb nog steeds slechte herinneringen aan de vloot naar lager wal driftende lasers vorig jaar)

Op zaterdagavond sprak Marit Bouwmeester de jeugd toe, ik voelde dadelijk de ambitie voor een olympische campagne opborrelen (hard trainen), alhoewel ik dan misschien wel zou moeten overstappen op een andere klasse. Misschien toch maar met mijn voeten op het gangboord blijven staan.

Zondag waren de condities veel lichter,  voor sommigen was trapeze heel uitzonderlijk, de knieën kregen het weer behoorlijk te verduren.  Deze condities zorgen ook regelmatiger voor een innige verstrengeling van de klassen.

Vincent etaleerde in de eerste race nog maar eens zijn techniek en ervaring, door tot de laatste meter flink op kop te varen. Helaas was de laatste meter er teveel aan, in het laatste – korte – kruisrakje gingen achtervolgers Kees en Rene naar links (wat ik ook wou doen), waardoor Kees zich net voor Vincent kon gooien. Mooi gedaan! Huib toonde een mooie leercurve (met een mooie 3de plaats in race6), en Jacqueline had zich duidelijk al beter aangepast.

Mijn laatste races gingen prima, met een 1tje (voor Rene), een 2tje (achter Rene), en nog een 2tje achter de uitstekend zeilende Kees.

In de laatste race had Rene pech met een afgebroken putting van het voorstag (aiai, een Hartley van de zelfde bouwperiode als mijn bootje), maar het kon niet deren voor de einduitslag.

Hartelijk dank aan alle deelnemers, proficiat aan de winnaars,  ’t was weer een goed weekendje.

 

Roel

 

PS: ik weet dat er wat onduidelijkheid bestaat over wie nu een verslagje moet schrijven. Voor mij duidelijk (3de DCA), maar sommigen kunnen het niet hebben dat die plaats ingenomen wordt door een ‘buitenlander’ (of misschien wordt dit verslag nog eens geschreven door een vrouw!). Gezien het groeiende aantal niet-nederlanders in het DCA clubje, kunnen de heren er zich maar beter bij neerleggen. Het schrijven van dit stukje mag dus zeker niet als outing beschouwd worden.