HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Verslag ITA & SUI kampioenschap

22 tm 24 juli 2022 CAMPIONATO ITALIANO E SVIZZERO CONTENDER, Gravedona, Italie

 Zeilen op het Como meer stond hoog op mijn verlanglijst en toen vorig jaar deze wedstrijd op de kalender verscheen hoefde ik niet lang na te denken. Het kampioenschap bleek op meer zeilers een grote aantrekkingskracht te hebben. Uiteindelijk verschenen 76 Contenders aan de start en daarmee werd het zo maar het grootste evenement dit jaar.

 Vrouw, kinderen en 2 fietsen gingen ook mee op reis maar eenmaal in Luxemburg hield onze Toyota er mee op. Gelukkig was de auto na 2 dagen de toerist uithangen in Luxemburg gerepareerd en konden we onze reis vervolgen. Eenmaal aangekomen op het terrein van de club annex zeilschool, liep ik Cees tegen het lijf en kreeg ik een mooie introductie waar alles te vinden was. Er waren al heel wat Contenders gearriveerd en velen gingen net zoals ik met de komst van de wind uit het zuiden na het middaguur het water op. Midden op het meer kwam ik Rene tegen en samen hebben we aan aantal slagen gemaakt . Mooie test voor snelheid en hoogte en dat viel me toen al niet tegen.

 

Het Veerse Meer heeft zo zijn charme maar Lago di Como is een meer van de buitencategorie. Helder, zoet, ruim water met in juli een zeer aangename temperatuur. Redelijk constante wind, dus lekker diep hangen en overal om je heen een schitterend panorama met dorpjes op verschillende hoogten op de flanken van de bergen die zo uit het meer lijken te schieten. Klein minpuntje was de overijverige zon en met 35 graden was het warm … Maar ja, daar had op dat moment heel west Europa mee te maken. Eenmaal aan de kant kwam ik nog meer vrienden tegen; Gert, Rob, Wim, Paul, Mark, Roel, Sofie, Andrea en Tony. De meeste zijn er al een paar dagen en hebben al wat mooie trainingsuurtjes achter de kiezen.

Na het scoren van een T-shirt (altijd leuk!) en het merken van je twee zeilen met een niet heel watervaste stempel, konden de wedstrijden vrijdag rond het middaguur echt beginnen. De wind, aanvankelijk zo’n 10 knopen, wakkerde geleidelijk aan tot een zeer prettige 15+ knopen. De organisatie had een lange startlijn uitgezet en een klassieke olympische baan met driehoek-lus. Ik startte midden op de lijn daar was ook de local hero Antonio Lambertini (spoiler: hij zou overall als derde eindigen) in zijn donkergroene boot. Ik kon toen redelijk snel overstag om een lange slag over stuurboord te maken, richting de westelijke oever. Dan een lange slag over bakboord naar de bovenboei. Dit bleek het beste recept te zijn voor alle toekomstige wedstrijden, tenminste als je voldoende vrije wind had. De eerste wedstrijd werd er op de ruime rakken scherp gelet op pompen en menigeen moest een strafrondje maken. Mijn bootsnelheid was inderdaad dik in orde en ik eindigde met een brede grijns als 12e net achter Paul maar net voor Rene. Een geweldig begin en gelijk ook mijn beste resultaat. Hierna hebben we nog 2 wedstrijden gezeild met een iets beetje meer wind en nu mocht er gepompt worden. Ik zat nu meer in de drukte bij de start en kwam minder goed door het eerste kruisrak. Automatisch is het dan ook wat drukker bij de boeien en met name bij de gijp- en benedenboei gaf dat wel wat spektakel (aqua, AQUA!). Hier en daar drong een boot niet geheel regelementair in, maar tot veel protesten heeft het dit niet geleid.

Op de zaterdag, onze 2e wedstrijddag stond er ’s ochtends een mooie noordenwind met schuimkopjes maar rond het middaguur en tegen de tijd dat wij het water op zouden gaan, was deze helemaal weggevallen. De thermische wind is hier minder voorspelbaar dan in Garda. De uitsteldag werd gehesen en iedereen zocht de schaduw op. Er werd gelummeld, koffie gedronken, tips en sterke verhalen werden uitgewisseld, nieuwe contacten gelegd, en … om een uur of 4 werd ’t helemaal afgeblazen. s’ Avonds was het captains dinner op de club, maar daar heb ik niet aan meegedaan om toch ook nog wat tijd met mijn vrouw en kinderen door te brengen.

De wedstrijdleiding nam het zekere voor het onzekere en liet ons zondag op de laatste dag al vanaf 8 uur ’s ochtends paraat staan. We moesten en zouden er een serie uit gaan persen. Die morgen liet de noordenwind zich niet zien maar aan t eind van de ochtend kwam de zuidenwind voorzichtig om de hoek kijken. Opluchting alom, zeker ook bij Mark die door ziekte de vrijdag al had gemist. Het scenario van vrijdag herhaalde zich min of meer en voor mij resulteerde dat in een wel heel constante serie van 3 keer 22e, overall goed voor een 24e plek.

De start bleek allesbeslissend en vooral de kunst om voor het veld langs tijdig een slag over stuurboord te maken. Dit stimuleerde menig zeiler om veel risico’s te nemen en vooral Ed Presley (GBR) blonk daar in uit met zeer gewaagde stuurboordstarts. Het heeft hem geen windeieren gelegd met een overall 2e plek! Verder is het zaak om met de ruime rakken stevig te pompen en goed op de golven te sturen, als het mag natuurlijk. Ik werd nog steeds links en rechts voorbij gevaren maar ik begin het een beetje door te krijgen. Luca Bonezzi werd kampioen (dus ook voor zijn broer Andrea geëindigd) en hij was daar heel blij mee. Bij het dankwoord vergat hij niet behalve zijn vrouw en kinderen ook zijn botenbouwer te bedanken …

En hoe verging het de andere Olandesi? Rene zat er bijna altijd goed bij een eindigde als 8e. Paul had zijn beste wedstrijden aan het eind en eindigde als 17e. Roel (33e) en Rob (36e) zaten regelmatig in elkaars water en daar na kwamen Cees (45e), Sofie (47e en prijs voor eerste dame!), Wim (59), Gert (62) en onze eigen Andrea (NED 318) was 67e. Al met al een mooi kampioenschap en veel blije en gebruinde gezichten. De organisatie blonk vooraf en ter plaatse niet uit qua duidelijkheid, althans voor de niet italianen maar de appjes van Andrea maakten veel goed. Op t water hadden ze ’t goed voor elkaar en kon je goed merken dat ze veel ervaring hebben met grote wedstrijden. De club bleek allergemoedelijkst, de koffie was lekker en … ja … dat Como meer …. kijk maar naar de foto’s … Gewoon fantastisch, ik heb al heimwee. Misschien moeten we een volgende gelegenheid net zoals de Zwitsers ook maar aansluiten met het Nederlands kampioenschap?

 

Kees NED 2497