HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Open Dutch Championship 2023

WV Makkum heeft 16, 17 & 18 juni voor de Condender klasse het ONK 2023 georganiseerd.

Om het ONK 2023 in een woord samen te vatten: Supperrrrr!.

De superlatieven daar gelaten, moet ik meteen denken aan de song en lyric van Queen “It is a beautiful day, the sun is shining, I feel good and no-one gonna stop me now”.

De omstandigheden waren top. Mooi weer, genoeg wind (1ste twee dagen), een mooi wedstrijdveld en een goed georganiseerd evenement met heel veel vriendelijke en enthousiaste mensen.

 

Aan de start verschenen 23 boten, waaronder wereldkampioen Mark Bulka, oud wereldkampioen Søren Dulong Andreassen, veelvoudig Nederlandse kampioenen René Heijnen, Paul Verhallen, Winfred Westerman en oud FD Wereld, Europees en veelvoudig Nederlands kampioen Enno Kramer. Dit fantastische startveld bestond uit 7 nationaliteiten o.a. Denemarken, Australië, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Italië en Nederland.

Op de 1ste dag stond er een mooi briesje en wij konden in de trapeze staan, dat de fun factor voor ons vergroot, want daarom zijn wij ook Contender gaan varen, nietwaar?.

Mijn 1ste start was goed, maar een Contender zeiler, die boven mij startte, loosde steeds zijn zeil, waardoor hij mij in zijn vuile wind positioneerde. Hierdoor verloor ik veel plaatsen en ronde de bovenboei als twee na laatste. Niet getreurd dacht ik en gas erop. Søren was 1ste gevolgd door René en Kay. De volgende twee race werden wederom gedomineerd door Søren, die ons deze dag zeilles gaf. Direct na de start en/of na het ronden van de bovenboei was hij weg en wij zagen hem nooit meer terug.

’s Avond hebben wij genoten van een gezellig avond tijdens het door de DCA “captains dinner”.

Op de tweede dag stond er nog maar een beetje wind, maar je had voldoende druk in je zeil om lekker te kunnen varen. René schoot in de 1ste wedstrijd van dag twee uit de startblokken en doorbrak de hegemonie van Søren, door als 1st te finishen. Heat 5 en 6 waren weer voor Søren en afwisselend gevolgd door Mark, Kay, René, Winfred, Enno, Roel en door mij. De 2de heat van deze dag lag ik bijna de hele wedstrijd 2de tot en met de benedenboei. Hierna maakte ik een beginnersfout om Mark, Winfred en René niet op het laatste rak af te dekken, zodat Mark en Winfred mij alsnog vlak voor de finish voorbij wisten te varen en ik maar net voor René kon finishen.

Op de kant gekomen waren er walhappen (vis) te verkrijgen, die ter plaatse werden gerookt door de vereniging. Later op de avond volgde een BBQ, die ook weer uitstekend door de vereniging was georganiseerd.

Op de derde dag van het kampioenschap stond er bijna geen wind. In de 1ste wedstrijd had je nog een beetje druk in je zeil, maar in de tweede wedstrijd van deze dag was de druk totaal weg en draaide de wind ook alle kanten op. Jammer dat er in zo een mooi kampioenschap de wedstrijdleiding koste wat het koste de wedstrijd wilde starten en deze alsnog niet afblies. Daardoor maakten zij van deze laatste wedstrijd een loterij. Henry won deze wedstrijd heel knap en verrassend, gevolgd door Mark en Kay.

Het ONK zat erop met als resultaat: Søren 1, Mark 2 en Kay 3. Het hele podium bestond uit buitenlanders. René eindigde als 4de, Enno als 5de en Ik als 6de. Dit hield voor mij in, dat ik de derde Nederlander was. Ik had een aantal jaren geleden het nooit voor mogelijk gehouden dat dit binnen mijn mogelijkheden lag.

Als slot danken wij Kees Storm voor zijn bijdrage aan dit mooie kampioenschap!